augustus 3

Inspiratie

0  comments

Wat wil je nou echt? Waar loop je op vast? Waar liggen jouw uitdagingen? Soms kun je de dingen prima visualiseren of verwoorden, maar lukt het gewoon niet om het van de grond te krijgen… Plannen heb je genoeg. Nu nog de realisatie.

In je vrij… Hoe ziet het eruit onder jouw motorkap? Hoe werkt het daar nu precies? Waarom leven wij niet het leven dat wij echt willen leven? Waarom volgen wij niet ons hart endoen wij niet wat echt nodig is… Voor het gewenste resultaat. Waarom lukt het vaak niet om hetplan van papier te halen en te realiseren? In plaats van stil te staan bij deze wezenlijke vragen,racen we door. Voor echte verandering is het belangrijk dat mensen in hun ‘vrij’ staanenleiderschap en commitment tonen.

Tussen de huidige situatie (punt A) en de gewenste situatie (punt B) zit vaak een flinke kloof,obstakels en frustraties. Ik geef je een tip hoe je hier anders mee om kunt gaan en strategie omkunt zetten in meetbaar resultaat.

Tip: Focus je niet op het einddoel, maar focus je op wat je dagelijks moet doen om je in doel te realiseren. ‘Niet focussen op het einddoel? Hoe dan? Hugh?’, ik hoor het je denken. Het einddoel ligt vaak ver van ons af en is niet tastbaar. We zitten graag in onze comfortzone en daar ligt nooit de realisatie van ons doel. Het is belangrijk om met ‘babysteps’ richting ons einddoel te bewegen. Focus, ritme en discipline zijn daarbij belangrijke onderdelen.

Laatst speelde ik een tenniswedstrijd tegen een tegenstander waar ik absoluut van wilde winnen! Mijn doel was superduidelijk, maar de wedstrijd verliepgeheelanders danik mij had voorgesteld. De eerste set won ik probleemloos met 6–1, daarna werd ik nonchalant en overmoedig. Detweede set verloor ik met 1–6. Er lukte helemaal niets meer. Ik wilde mijn racket per direct op Marktplaats zetten. Op het hele park konden de toeschouwers aan mijn gemopper en geschreeuw horen dat ik het niet naar mijn zin had. Na de tweede set riep ik tegen mezelf: ‘dit gaat zo niet goed, Kuisch verzin wat!’.Ik moest terug naar mijn basis en een winnende strategie bedenken. Stap voor stap en punt voor punt. Ik herpakte mezelf, mijn spel veranderde en ik verlegde mijn focus van het direct willen scoren van winnaars, naar spelen alsof ik een tennisles had. Focussen op de bal, voetenwerk en rustig in het hoofd. Steeds weer de juiste actie ondernemen en niet forceren. Vooral genieten van het spel. Het werkte. Ik maakte minder unforced errors en sloeg op het juiste moment de winners. De derde set won ik uiteindelijk met 6–1. Het was een spannende set ook al zegt de stand iets anders. Er was geen enkele game zonder deuce (voor de tennisliefhebbers) en ik was helemaal gesloopt.

Wat zijn jouw doelen en wat onderneem je dagelijks om die doelen te realiseren? Heb je een winnende strategie of droom je alleen over je einddoel zonder de juiste stappen en acties? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Eugène Kuisch

 

Andere Posts

>